februari9
Ik ben er de afgelopen week gewoon twee keer ingetrapt.
Woensdag was ik bij pop- en musicalkoor Purmerend. Ze wilden graag aan het eind van de avond een afgewerkte regie hebben voor Why tell me Why van Anita Meyer. En aangezien ik heel goed ben in uitprobeer-repetities en een koor graag achterlaat met een paar opties waar ze zelf uit kunnen kiezen, was ik lichtelijk nerveus in het vooruitzicht zelf (en snel) knopen te moeten doorhakken terwijl er 80 koppies verwachtingsvol mijn kant opkijken… Dus kwam ik bij de repetitie met een uitgewerkt plan voor elke stemgroep, bij elk couplet en refrein en met diverse uitwijkideeën voor het geval het niet zou werken. Lees de rest van dit bericht »
december3
Een leuk stuk van Tijs Krammer over de rol van de dirigent tijdens concerten in de lichte muziek.
Kom van die bok af!
januari24
Fascinerend!
Ik gaf een workshop bij 4everyoung en zij zongen Fields of Gold.
De ene helft van het koor mocht kijken, terwijl de andere helft zong. Om te laten zien wat het effect van verschillende houdingen kan zijn liet ik de zangers met hun lijf en gezicht in schuine richting draaien. Op een bepaald moment in de muziek moesten ze hun hoofd richting publiek draaien en even later weer terug, in dezelfde schuine richting als hun lijf. Lees de rest van dit bericht »
januari12
Maar als er géén dirigent in het spel is, bijvoorbeeld bij kleine vocal groups het geval, dan is het pas echt lastig: waar moet je naar kijken?!
Het is nu eenmaal best lastig om met z’n vijven een vijfstemmig arrangement te zingen, dus alle aandacht gaat gemakkelijk naar binnen: naar de eigen stem en het inpassen van die stem bij de andere stemmen. De blik blijft dan wat overbodig rondzwerven, gaat alle kanten op, zonder daadwerkelijk iets te zien. Lees de rest van dit bericht »
november11
Meestal begin ik een workshop met de vraag: waar willen jullie aan werken?
Best vaak wordt er dan gezegd: we willen beter contact maken met het publiek, zodat dat wat we zingen meer de zaal inkomt.
En dan kom ik er tijdens de workshop achter dat het hele koor de hele tijd de ogen strak op de dirigent gericht houdt. Tja, dan wordt het ook wel lastig! Lees de rest van dit bericht »
september2
Het kan zijn dat ik de enige ben, maar ik heb bij koren altijd moeite met de termen ‘links’ en ‘rechts’. Lang geleden heb ik bij een koor al een sinterklaassurprise gehad, waarbij ik mensen een route moest laten afleggen waarbij links niet links was, maar ‘links voor het koor’ of ‘links voor het publiek’. Enfin, het eindigde in een grote botsing, maar niemand raakte gewond. Lees de rest van dit bericht »
juli25
Er is een prachtig initiatief genomen naar aanleiding van de vreselijke gebeurtenissen op Utøya. Componist Tom Dicke heeft een Kyrie Eleison geschreven voor de slachtoffers in Oslo, wat wordt uitgevoerd en opgenomen in de St Jan in Den Bosch.
Fanny, die mij er via Facebook op attendeerde, citeerde een overlevende van de schietpartij: “als één man zoveel haat kan creëren, hoeveel liefde kunnen wij met ons allen dan creëren.” Naast hoe indrukwekkend dit is om te zeggen wanneer je net zoveel haat hebt overleefd, trof me ook de combinatie met het zangproject. Lees de rest van dit bericht »
juni29
Het is een bekend begrip inmiddels: de brede blik.
Waarbij je niet alleen voor je kijkt, maar je blik verwijdt, zodat je bijna 180 graden om je heen kunt kijken.
Daardoor heb je meer overzicht over wat de groep doet, en wat jouw rol daarin zou kunnen zijn. Simpel gezegd, dan overkomt je minder snel dat de hele groep van links naar rechts deint, terwijl jij vrolijk tegen de groep in, van rechts naar links deint.
Dit is een aardig filmpje om te illustreren wat er gebeurt als je focus te nauw is…
mei30
Vandaag hoorde ik het weer. Een koorlid lichtte mij in over de wensen van het koor ten aanzien van een workshop, en ze zei:
“Onze dirigent wil niet dat we teveel bewegen, want bewegen gaat ten koste van het zingen.” Lees de rest van dit bericht »
mei18
In de workshop podiumpresentatie die ik laatst gaf aan een groep zangleerlingen van Annemarie Hilbrands, bleek iedereen nogal in beslag genomen te zijn door de zenuwen die ze hebben tijdens en voorafgaand aan een optreden.
En ze hoopten dat ik ze daar bij zou kunnen helpen.
Tja.
Wat anders kun je zeggen dan: het hoort er nou eenmaal bij? Lees de rest van dit bericht »